Nämä olivat uuden korkokaton seuraukset – tarkastelussa nettilainat

Pikavipeille ja muille ainakin melko helposti haettaville lainoille säädettiin hiljattain uusi väliaikainen korkokatto. Kyseisen korkokaton on tarkoitus olla voimassa vuoden 2020 loppuun asti. Koska kyseinen korkokatto on varsin ankara (nimellinen vuosikorko saa olla enintään 10% ja sivukulujen määrää oli jo aiemmin rajoitettu), niin on sillä ollut vaikutuksia erityisesti nettilainoihin.

Tässä artikkelissa käydään läpi sitä, miten korkokatto on mahdollisesti vaikuttanut muutamiin eri lainapalveluihin. Tätä artikkelia varten on korkokaton oletettu olevan syy mahdollisiin muutoksiin lainapalvelun tarjonnassa, jos ne tapahtuivat vain verrattain vähän aikaa ennen kuin korkokatto tuli voimaan. Tämän tekstin fokus on erityisesti pikavippifirmoissa.

Ainalaina – Aiemmin lainaa 50 eurosta alkaen ja enintään 2000€ tarjonnut Ainalaina päätti ettei se ainakaan enää tänä vuonna myönnä uutta lainaa. Eli sen lainapalvelu meni uusien asiakkaiden osalta kiinni.

Bank Norwegian – Lainaa voi edelleen hakea 1000€–60 000€.

Blue Finance – Blue Finance päätti ainakin tältä erää lopettaa kokonaan sen joustoluoton myöntämisen. Pikavippinsä Blue Finance puolestaan muutti ”Arkilainaksi” ja sääti lainasummia niin, että entisen mahdollisen 100€–500€ sijaan nyt lähtökohtainen lainasumma on 300€, joskin ilmeisesti joissain harvoissa tapauksissa laina voi myös olla 100 tai 200€.

Credigo – Aiemmin lainaa 500€–5000€ tarjonnut Credigo oli jo aiemmin tiukentanut sen lainanantoa ja korkokaton myötä se lopetti kokonaan lainahakemusten vastaanottamisen. Credigon mukaan siltä on tulossa uusi lainatuote, nähtäväksi jää milloin ja missä muodossa se mahdollisesti tulee.

Credit24 – Credit24:n joustoluotto on aiemmin ollut varsin suosittu. Yhtenä syynä tuohon on varmasti ollut se, miten kattavasti sen kautta on voinut saada lainaa: 50€–4000€. Ainakaan tällä erää Credit24 ei enää tarjoa mitään lainaa.

Ferratum – Mikäli aiemmin halusi netistä pientä lainaa, niin oli Ferratum monesti helpoin valinta. Sen joustoluoton kautta pystyin nimittäin saamaan lainaa eurosta alkaen ja jopa 4000€. Valitettavasti uusi korkokatto johti siihen, että Ferratum lopetti kokonaan sen joustoluoton tarjoamisen. Ferratum tosin kertoo, että muutoksen pitäisi olla vain väliaikainen.

Instabank – Lainaa 500€–25 000€ tarjoava Instabank ei näytä muuttaneen sen lainasummia.

Suomilimiitti – Suomilimiitti toi vasta vähän aikaa sitten markkinoille sen uuden 300€–600€ pikavipin. Nyt korkokaton myötä se on kuitenkin taas lopettanut uusien lainojen myöntämisen.

Vippi – Vippi-palvelusta on aiemmin voinut jopa uutena asiakkaana saada lainaa 100 eurosta alkaen. Nyt hiljattaisten muutosten jälkeen uusi uusien asiakkaiden minimi on 300€.

Vivus – Aiemmin massiivisen suosittu Vivus vaikuttaa lopettaneen kokonaan uusien luottojen myöntämisen. Vivuksen muutos tosin tapahtui ehkä noin kuukausi ennen korkokaton voimaan astumista, joten siihen saattoi olla muitakin syitä.

Kaikki edelleen lainaa myöntävät tahot oletettavasti noudattavat korkokattoa, joten sitä ei ole mainittu erikseen kunkin firman kohdalla.

Yhteenveto: Pikavippien väliaikainen korkokatto supisti merkittävästi pikavippien tarjontaa ja aivan erityisesti se vähensi pienten pikavippien tarjontaa. Sen sijaan isoja nettilainoja vaikuttaa edelleen voivan löytää varsin hyvin.

Vieritä ylös