Paras lainavertailu 2023, suositukset – Löydä halvin laina – Kokemuksia lainavertailuista

Lainavertailupalvelut ovat palveluita, jotka etsivät lainatarjouksia monilta eri lainayhtiöiltä, perustuen juuri hakijan omaan tilanteeseen. Ohessa suositeltuja, kokemusteni perusteella, parhaita lainavertailuja vuodelle 2023. Tätä sivua on päivitetty viimeksi helmikuussa 2023.

Parhaat lainavertailut top 6 – löydä paras laina

Lainasumma  
Laina-aika  
See More

Taulukon korot perustuvat lainapalveluiden antamiin tietoihin ja ovat Freedom Rahoitus pois lukien nimellisiä. Alta löytyy hieman lisätietoja kustakin listatusta lainavertailusta.

Paras lainavertailu – Löysi halvimman lainan ja voi näyttää lainatarjouksia heti

Omalaina on siis ainakin tähänastisten kokemuksieni perusteella paras lainavertailu. Tähän johtopäätöksen ovat vaikuttaneet esimerkiksi seuraavat syyt: 1) Olen löytänyt täältä lainaa halvemmalla korolla kuin minkään muun vertailun kautta, 2) vertailussa on mukana myös niin sanottuja kivijalkapankkeja, 3) lainatarjouksia voi saada käytännössä heti, kun on täyttänyt nopean hakemuksen ja 4) lainaa näyttäisi olevan hyvät mahdollisuudet löytää.

Omalainan avulla voi tehdä lainavertailua ilmaiseksi ja ilman sitoutumispakkoa, eli jos ei löydä itseä miellyttävää lainatarjousta, niin ei lainaa tarvitse ottaa. Omalaina myös näyttää lainavertailun tulokset mukavan selkeässä muodossa.

Omalainan vertailun avulla voi etsiä 100€–60 000 euron lainoja ja alaikäraja palvelun käyttämiseen on 18 vuotta. Laina-aikaa Omalainan avulla voi hakea vuodesta alkaen ja enintään 20 vuotta – pisin mahdollinen laina-aika on osittain riippuvainen haettavasta lainasummasta. Käytä nyt Omalainan lainavertailua.

Vertaile jopa 70 000€ lainoja

Rahalaitoksen etu Omalainaan verrattuna on se, että sen kautta voi verrata lainoja jopa 70 000 euroon asti – pienimillään vertailua voi puolestaan tehdä 500 euron lainaa varten. Täällä kerrotaan, että mahdollisesti tarjottavien lainojen todelliset vuosikorot alkavat 4,5% tasosta. Rahalaitoksella kerrotaan myös, että sen kautta lainaa hakevalla henkilöllä tulisi olla ikää vähintään 20 vuotta.

Kokemusteni perusteella Rahalaitoksen plussia ovat erityisesti sen käyttämisen helppous, palvelun selkeys ja hyvät mahdollisuudet löytää varsin hyvä lainatarjous. Testaa nyt Rahalaitoksen lainavertailua.

Poikkeuksellisen moni näyttää löytävän lainan

Sambla ansaitsi paikan tällä listalla erityisesti yhden syyn takia. Kyseinen syy on se, että Samblan avulla näyttäisi olevan poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet löytää laina. Tuota asiaa voi pitää tärkeänä varsinkin näin vuonna 2023, kun monen voi olla vaikea saada lainaa. Samblan avulla voi hakea lainaa 500 eurosta alkaen ja enintään 60 000 euroa. Alaikäraja Samblalla on 18 vuotta.

Omat kokemukseni Samblasta ovat olleet pääosin varsin hyviä, mutta on hyvä tiedostaa se, että Sambla ei normaalisti ole yhtä nopea lainavertailu kuin vaikkapa ylempänä tällä sivulla esitelty Omalaina. Kokeile nyt Samblaa.

Etua on nyt aiempaa parempi

Etua-palvelu on perustettu jo vuonna 2008. Sitä voi siis perustellusti pitää erittäin luotettavana lainavertailuna. Tuon hyvän puolen lisäksi Etua on myös hiljattain tehnyt parannuksia sen palveluun, ja nyt Etua on designiltaan paljon aiempaa mukavampi käyttää. Etuan kautta voi hakea lainaa 500 eurosta alkaen ja jopa 60 000€. Etuan kertoman perusteella, sen kautta voi löytää lainaa alkaen 4,68% nimellisellä vuosikorolla. Alaikäraja tässä palvelussa on 18 vuotta. Hae nyt lainaa Etuan avulla.

Mukana vertailussa iso suomalainen pankki

Freedom Rahoitus on listannut nettisivuillansa niitä rahoituslaitoksia, joilta sen avulla voi mahdollisesti saada lainaa. Yksi niistä on iso suomalainen pankki. Eli jos kiinnostaa tehdä lainavertailua, jossa voi olla mukana myös tuon tyyppinen lainafirma, niin voi Freedom Rahoitus olla oiva paikka hakea lainatarjouksia.

Lainaa Freedom Rahoituksen avulla voi hakea 1000 – 60 000€ ja sen kautta haettavien lainojen todelliset vuosikorot voivat olla 4,5% – 38%. Freedom Rahoituksen käyttämisen alaikäraja on 20v. Kokeile Freedom Rahoitusta.

Parannusten jälkeen ihan hyvä vaihtoehto

Rahoitu-palvelulla oli aiemmin pieni ongelma siinä, että sen kautta pystyi vertailemaan vain vähintään 2000 euron lainoja. Tuo oli tunnettujen lainavertailuiden minimisummista jaetusti suurin. Rahoitu on kuitenkin nyt hiljattain mahdollistanut vertailun jo alkaen 1000 euron lainasummasta. Suurin mahdollinen vertailtava summa on edelleen 60 000€.

Lisäksi Rahoitu vaikuttaa myös onnistuneen parantamaan sitä, miten moni löytää hyvän lainatarjouksen palvelun kautta. Kokonaisuudessa voikin todeta, että Rahoitu on nykyään varsin hyvä palvelu.

Rahoitun suhteen on kuitenkin hyvä huomata se, että se käyttää sen lainalaskurissa jopa poikkeuksellisen alhaista esimerkkikorkoa – todennäköisesti ainakin verrattain pienen lainan kohdalla on vaikea löytää ainakaan ihan niin halpaa lainaa kuin esimerkin perusteella toivoisi. Rahoitun alaikäraja on 20 vuotta. Testaa nyt Rahoitu-palvelua.

Yleistietoa lainavertailuista

Minkä lainavertailun kautta on parhaat mahdollisuudet saada lainatarjouksia?

Kokemusteni perusteella Omalainan avulla saa todennäköisimmin lainatarjouksia. Lisäksi myös esimerkiksi Sambla ja Rahalaitos vaikuttavat löytävät varsin hyvin lainatarjouksia. Sivustonsa perusteella Omalainalla on mukana vertailussa isoin lukumäärä eri lainafirmoja, joten ei ole yllättävää, että sen kautta myös on parhaat mahdollisuudet löytää lainaa.

Minkä lainavertailuiden kautta on hyvät mahdollisuudet löytää edullinen laina?

Kokemusteni perusteella oikeastaan kaikkien suosittujen lainavertailuiden avulla. Toki on hyvä huomata, että kaikki lainaa hakevat henkilöt eivät välttämättä pidä samaa lainaa edullisena. Lisäksi siis olen henkilökohtaisesti saanut parhaan lainatarjouksen Omalainan avulla.

Annetaanko kaikille lainatarjouksia?

Ei. Lainayhtiöillä on kriteerejä sille kenelle he ovat valmiita tarjoamaan lainaa. Eli valitettavasti se, että lainaa voikin hakea vertailupalvelun kautta, ei välttämättä tarkoita sitä, että hakijalle oltaisiin valmiita myöntämään lainaa. Lainayhtiöiden kriteerit hakijoille voivat liittyä esimerkiksi lainaa hakevan henkilön ikään ja tuloihin.

Onko lainaa pakko ottaa, jos mikään lainatarjous ei miellytä?

Ei. Lainatarjousten hankkiminen on ilmaista eikä sido mahdollisesti tarjottavan lainan ottamiseen.

Millä tarkkuudella vertailuun voi valita lainasumman?

Tuossa voi olla hieman vaihtelua eri palveluiden välillä, mutta yleisin valittavissa oleva tarkkuus näyttäisi olevan 100 euroa. Joissakin tapauksissa tosin ainakaan isompien lainasummien kohdalla ei voi tehdä ihan noin tarkkaa valintaa, vaan tarkkuus voi olla esim. 1000 euroa.

Voiko yhdeltä vertailupalvelulta saada lainatarjouksia, vaikka toiselta ei saisikaan?

Kyllä. Lainavertailuilla on hieman vaihtelua sen suhteen, mitä lainaa mahdollisesti myöntäviä tahoja niillä on sisällytettynä vertailuun, ja tuon johdosta on myös mahdollista, että vaikka toisen paikan avulla ei lainaa voisikaan saada, niin on sitä mahdollista saada toisen kautta.

Tuo edellä mainittu vaihtelu siinä, mitä lainafirmoja kilpailutuksessa on mukana, on myös vähintäänkin usein syy siihen, miksi joidenkin vertailuiden kautta voi olla toisia paremmat mahdollisuudet löytää halpa laina.

Voiko lainaa saada ilman vakuuksia?

Kyllä. Kaikkien ylempänä mainittujen palveluiden avulla voi saada lainaa ilman vakuuksia.

Kannattaako lainavertailu?

Lainavertailulla voi säästää erityisesti isojen lainojen ja pitkien laina-aikojen kanssa todella huomattavasti rahaa. Näin ollen se voi olla erittäin hyvä idea.

Ovatko lainavertailut puolueettomia?

KKV kertoi hiljattain, että kuluttaja-asiamies on ohjeistanut luottovertailuita niiden markkinointiin liittyen. Käytännössä kyse oli esimerkiksi siitä, että luottovertailut eivät aina ole tehneet selväksi, että ne tekevät vertailua ainoastaan palvelun yhteistyökumppanien lainojen suhteen. Tuo onkin asia, joka on hyvä tiedostaa lainavertailua käyttäessä.

Toisaalta on hyvä huomata, että ainakaan itse en ole esimerkiksi törmännyt sen tyyppiseen toimintaan, että luottovertailut olisivat vaikka pyrkineet voimakkaasti ajamaan lainanhakijaa ottamaan lainaa heikommalla lainatarjouksella, kuin mikä oli paras löytynyt. Eli, kokemusteni perusteella vertailun mahdollisesti löytämät lainat on aina pyritty esittämään niin, että on helppo valita halvin.

Mielestäni voi siis todeta, että lainavertailut ovat puolueettomia, mutta eivät aivan niin kattavia kuin ehkä voisi toivoa.

Mihin tarkoitukseen lainavertailut voivat olla erityisen hyödyllisiä?

Koska lainavertailut keskittyvät hieman isompiin ja pidemmän maksuajan lainoihin, niin voi niiden käyttäminen olla poikkeuksellisen hyvä idea, jos esimerkiksi etsii parasta yhdistelylainaa tai halvinta remonttilainaa.

Mitä eroa on nimellisellä ja todellisella vuosikorolla?

Erityisesti sen jälkeen kun syksyllä 2019 tuli voimaan edellinen lainojen pysyvä korkokatto, on entistä useammalla lainavertailusivustolla alkanut näkymään sekä ilmaisuja ”nimellinen vuosikorko” että ilmaisuja ”todellinen vuosikorko”. Noiden ero on käytännössä se, että ”todellinen vuosikorko” sisältää lähtökohtaisesti kaikki lainaan liittyvät kustannukset, kun taas ”nimellinen vuosikorko” viittaa vain itse korkoprosenttiin.

Nimellinen vuosikorko jättää siis laskuista pois esimerkiksi lainaan mahdollisesti liittyvän tilinhoitomaksun. Kannattaa siis kiinnittää huomiota erityisesti lainan todelliseen vuosikorkoon.

Minkä verran muita kuluja voi tulla nimellisen vuosikoron päälle?

Tuo ylempänä mainittu pysyvä korkokatto rajoitti lainojen nimellisen vuosikoron 20% tasoon. Tuon lisäksi lainafirmat saavat periä vuodessa enintään 150€ muita lainaan kiinteästi liittyviä pakollisia kuluja. Tuon 150€ suhteen on vielä sitten rajoituksia, jotka käytännössä pyrkivät estämään sen, että lyhyeksi aikaa otettujen pienten lainojen kohdalla kuluja ei voi periä edes noin paljon.

Miten pitkän laina-ajan vertailun avulla haettavalle lainalle voi valita?

Ylempänä mainituista paikoista Rahoitulla, Rahalaitoksella ja Freedom Rahoituksella voi mille tahansa haettavalle lainasummalle valita haluavansa laina-aikaa 1 – 15 vuotta. Omalainan kohdalla taas 100 – 1900€ lainoille voi laina-aikaa hakea 1 – 5 vuotta, 2000 – 9000€ lainoille sitä voi hakea 1 – 15 vuotta ja 10000€ lainasummasta alkaen laina-aikaa voi hakea 1 – 20 vuotta. Etuan avulla laina-aikaa voi hakea 1 – 18 vuotta. Samblan avulla voi hakea mille tahansa lainalle laina-aikaa vuodesta alkaen ja enintään 20 vuotta, Sambla tosin kertoo nettisivuillansa, että lainafirmat voivat olla haluttomia myöntämään yli 15 vuoden laina-aikaa, vaikka semmoista hakisi. Haettavaa laina-aikaa voi kaikissa mainituissa vertailupalveluissa vaihdella tasavuosin, esimerkiksi 18 kuukauden laina-aika ei siis valitettavasti ole mahdollinen.

Löytyykö paras laina lainavertailun avulla?

Mikäli ”paras laina” määritellään edullisena ja varsin helposti löydettävänä sekä saatavana lainana, niin on siihen ainakin hyvät mahdollisuudet. On tosin hyvä huomata, että ainakin yksi lainafirma on omilla nettisivuillaan tuonut esille, että parhaan lainatarjouksen saisi suoraan heiltä.

Eli tarvittaessa – sen lisäksi, että kokeilee useampaa vertailupalvelua – voi olla hyvä idea vielä lopuksi vierailla sen lainapalvelun verkkosivustolla, jonka lainan aikoo valita, ja noin varmistaa, ettei suoraan sen kautta saisi vielä edullisempaa lainaa.

Mitkä asiat voivat parantaa mahdollisuuksia löytää edullinen laina?

Esimerkiksi seuraavat:

  • Useamman lainavertailun kokeileminen
  • Omat nykyiset tulot ja menot jättävät hyvän määrän maksuvaraa
  • Ei syytä olettaa, että tulot ainakaan heikkenisivät lähitulevaisuudessa
  • Ikää vähintään 20 vuotta
  • Tulohistoriaa ainakin jonkin verran

Esimerkki siitä, minkälaisen lainan lainavertailun avulla voi löytää

Oheinen laina on löydetty vuonna 2021. Hakijan tiedot vastasivat varsin keskituloisen ja normaalit menot omaavan henkilön tietoja – ei siis tarvitse olla huipputuloinen, että voi saada netistä varsin hyvän lainatarjouksen.

Voiko jostakin hakea pienempää lainaa kuin lainavertailuiden avulla voi?

Löytyy esimerkiksi muutamia pikavippipalveluita, jotka mahdollistavat pienemmän lainan hakemisen kuin ainakin ylivoimaisesti suurin osa lainavertailuista.

Voiko lainavertailun kautta hakea lainaa yhteishakijan kanssa?

Esimerkiksi Omalaina ja Rahalaitos mahdollistavat sen, että lainaa voi etsiä yhdessä yhteishakijan kanssa. Yhteishakija on siis henkilö, joka vastaa lainasta, jos lainan pääasiallinen hakija ei selviydy lainasta. Yhteishakijan käyttäminen voi alentaa lainan korkokustannuksia ja noin auttaa löytämään halvemman lainan. Tuo johtuu siitä, että lainafirmat kokevat olonsa turvallisemmiksi, kun lainaa hakee yhdessä kaksi henkilöä.

Huomioitavaa liittyen lainojen väliaikaiseen 2021 korkokattoon:

Ajalla 1.1.2021–30.9.2021 oli voimassa lainojen tiukennettu korkokatto, joka koski myös isompia lainoja. On hyvä huomata, että vaikka lainaa otti tuon väliaikaisen korkokaton ollessa voimassa, niin ei korkokattoa lähtökohtaisesti sovelleta koko laina-aikaan. Sen sijaan korkokatto oli käytössä vain syyskuun 2021 loppuun asti ja sen jälkeiseltä laina-ajalta peritään ns. normaalia korkoa.

Tuo toki siis olettaen, että ”normaali” korko on yli tuon 10%:n nimellisen vuosikoron. Voi tietysti keskustella siitä, että onko ylipäätänsä järkevää ottaa ainakaan yhtään isompaa lainaa, jonka korko on sitä korkeampi.

Kokemuksien pohjalta kysymyksiä ja vastauksia lainavertailuista

Mitä lainavertailun käyttämiseen tarvitsee?

Ei oikeastaan yhtään mitään: lainavertailut kysyvät perustietoja hakijasta, jotta voivat löytää parhaat lainatarjoukset, mutta eivät esimerkiksi vaadi pankkitunnuksien käyttämistä tai minkään vahvistuskoodin antamista.

Sitten, jos jonkin mahdollisesti löydetyn lainan päättää ottaa, niin sitä varten joutuu toki sitten esimerkiksi todentamaan (netin kautta) henkilöllisyytensä.

Miten nopeasti lainatarjouksia voi saada?

Kokemusteni perusteella lainatarjouksia voi saada lähes kaikkien suosittujen lainavertailupalveluiden kautta käytännössä heti lainahakemuksen täyttämisen ja lähetysnapin painamisen jälkeen. Ja koska yksittäisen lainahakemuksen täyttämiseen ei pitäisi mennä kuin pari minuuttia, niin voi lainavertailuiden avulla saada lainatarjouksia erittäin nopeasti.

Miten hyvin lainavertailuiden lainaesimerkit vastaavat todellisia lainatarjouksia?

Lähes tai jopa kaikilla lainavertailupalveluilla on nettisivuillaan esimerkki siitä, millä koroilla ja kuluilla varustetun lainan heidän palvelunsa avulla voisi löytää.

Lainavertailuilla on vahva motivaatio poimia tuoksi esitellyksi esimerkiksi erityisen halpa laina. Noin siitä johtuen, että se luultavasti innostaa monia etsimään lainatarjouksia.

Omien kokemuksieni perusteella lainavertailun avulla voi olla varsin vaikea löytää lainaa, joka olisi niin halpa kuin esimerkissä esitelty. Toki koska lainavertailuita on ilmaista ja nopeata käyttää, niin tämä ei ole valtava ongelma, mutta kuitenkin ehkä asia, joka kannattaa tiedostaa, jotta voi asettaa omat odotukset oikealle tasolle.

Missä muodossa lainavertailuiden kautta löydettävät lainat ovat?

Nettilainat voivat olla useassa eri muodossa. Lainavertailuiden kautta löydettäessä ne ovat kuitenkin ainakin lähes poikkeuksetta kulutusluottoja, eli siis käytännössä vähintäänkin hieman isompia kerralla maksettavia lainoja, joille voi yleensä saada laina-aikaa vuodesta jopa yli kymmeneen vuoteen. Joskin mahdolliset laina-ajat ovat osittain riippuvaisia lainasummasta: yleisesti ottaen voi saada sitä pidemmän laina-ajan, mitä isomman lainasumman valitsee.

Onko lainojen vertailu turvallista?

Ainakin omien kokemusteni perusteella on: en ole kertaakaan joutunut epäilemään, että jokin vertailupalvelu olisi esimerkiksi käyttänyt väärin vertailua varten antamiani tietoja. Lisäksi vertailuissa mukana olleet lainafirmat ovat vaikuttaneet fiksuilta ja luotettavilta.

Tällä sivulla mainitut tiedot on poimittu artikkelin alkuperäisen kirjoittamisen sekä päivitysten yhteydessä, myöhemmät muutokset ovat mahdollisia.

Lisätietoja muutamista tällä sivulla suositelluista lainavertailuista:

Kyseiset artikkelit käsittelevät erityisesti tämän sivuston ylläpitäjän omia kokemuksia kustakin mainitusta lainavertailusta. Lisäksi mukana on kuitenkin myös hieman yleistietoa palveluista. Luettavissa olevat kokemukset ovat ainakin varsin tuoreita ja artikkeleita pyritään päivittämään tarvittaessa, jos vertailupalveluista selviää uusia asioita tai jotkin asiat vaikkapa muuttuvat.

Vieritä ylös