Pikavipit ja uusi korkokatto – mikä muuttuu ja mikä pysyy samana

Päivitys kesä 2020: Tämä oheinen artikkeli käsittelee syksyn 2019 korkokattoa. Mikäli etsit tietoa 1.7.2020 voimaan tulleesta uudesta korkokatosta, niin on tämä parempi lähde.

Pikavippimarkkina on tähän asti ollut melko villiä. Toiset toimijat ovat pyytäneet ihan kohtuu hillittyjä korkoja, mutta sitten taas toiset ovat saattaneet veloittaa jopa yli 500% vuosikorkoja. Tätä taustaa vasten ei voi pitää yllättävänä, että pikavippien tarjontaa säädellään 1.9.2019 alkaen entistä tiukemmin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pikavipeille tulee uusi 20% korkokatto ja lisäksi tuon päälle voi periä muita kuluja pienehkön määrän. Melko pitkään pikavippimarkkinaa seuranneena, halusin poimia tähän alle 3 asiaa, jotka tulevat muuttumaan ja 3 asiaa, jotka pysyvät aika pitkälti ennalleen myös uuden korkokaton kanssa.

Nämä asiat pysyvät aika pitkälti ennallaan

1: Netistä saa jatkossakin nopeaa lainaa

Vaikka uusi korkokatto vaikeuttaa alan toimijoiden toimintaa, niin yleisellä tasolla tulee kuitenkin edelleen olemaan mahdollista saada lainaa tai jopa ns. pikavippiä netistä myös tulevaisuudessa.

2: Myös pienempiä lainoja tulee jatkossakin olemaan tarjolla

Kun itse kuulin tuosta uudesta korkokatosta, niin oletin, että sen yksi ilmeisimmistä seurauksista olisi se, että verrattain pienet (sanotaan vaikka alle 500€) lainat katoaisivat kokonaan. Tähän mennessä saatujen tietojen perusteella näin ei kuitenkaan ole, vaan ainakin 100€ lainat tulevat jatkossakin olemaan mahdollisia.

3: Nykyiset joustoluotot pysyvät voimassa

Monet korkeilla koroilla lainaa myöntäneet firmat ovat tehneet sen joustoluotto nimellä kulkevien luottotilien muodossa. Esimerkiksi Suomilimiitti on myöntänyt 2000€ joustoluottoja. Joustoluoton käyttäjien on hyvä tiedostaa, että lainafirmojen ei tarvitse alentaa voimassa olevien joustoluottojen korkoja 1.9. Eli jos vaikka joustoluottotilin vuosikorko on 150%, niin se voi olla sitä myös tuon päivämäärän jälkeen – jos siis joustoluotto on avattu ennen tuota päivää.

Näihin asioihin taas tulee muutosta

1: Lainan saaminen tulee vaikeutumaan

Nykyiset pikavippien isot korot ovat mahdollistaneet sen, että lainafirmat ovat voineet myöntää todella monille hakijoille lainaa. Ne ovat siis voineet ajatella, että ei ole valtavan iso ongelma, jos jotkut asiakkaat eivät voi maksaa lainaa takaisin, koska ne kyllä saavat rahansa niiden muiden kautta. Tämä lähtökohta on osaltaan myös mahdollistanut esimerkiksi sen, että todella monesta paikasta on tähän asti ollut mahdollista saada laina ilman liitteitä. Nyt korkojen jopa romahtaessa, joutuvat lainafirmat tiukentamaan seulaansa. Tuo tiukennus tulee johtamaan siihen, että jatkossa huomattavasti harvemmat hakijat voivat saada lainaa.

2: Lainan saamisen nopeus voi hidastua

Koska lainafirmat haluavat jatkossa noudattaa tiukempaa seulaa, niin voi se hidastaa lainan saamista myös niiden kohdalla, joille sitä myönnetään. Tämä voi epäilemättä aiheuttaa ärsytystä monen sen tyyppisen lainaajan näkökulmasta, joka on tottunut siihen, että laina on mahdollista saada heti. Hidasteita voi aiheuttaa myös se, että uuden korkokaton myötä monet lainapalvelut voivat ruuhkautua, kun lainatarjontaa on vähemmän ja monet hakijat etsivät sitä paikkaa, josta saisi vielä uuden korkokatonkin kanssa lainaa.

3: Lainafirmat muuttavat tarjontaansa

Tähän mennessä saatujen tietojen perusteella vaikuttaa siltä, että monet lainafirmat ovat lopettamassa uusien tililuottojen myöntämisen. Eli juuri niiden joustoluottojen, jotka ovat tähän mennessä olleet erittäin suosittuja. Jatkossa suosiotaan kasvattanevat kulutusluottojen tyyppiset kertalainat. Myös esimerkiksi järjestelylainojen tarjonta voi lisääntyä, koska ne ovat monesti kooltaan isompia.

Kokonaisuudessa voi todeta, että netistä saa jatkossakin lainaa, mutta niin monet eivät sitä enää jatkossa saa kuin tähän asti ovat saaneet. Toivottavasti tämä artikkeli selvensi pikalainojen tulevaisuutta.

Vieritä ylös